Sähköturvallisuus

Sähkön käyttö on turvallista, kun muistaa perussäännöt, eikä ota turhia riskejä. Sähkötapaturmat ovat harvinaisia. Suurin osa sähkölaitteista aiheutuvista onnettomuuksista johtuu viallisista tai virheellisesti korjatuista laitteista, huolimattomuudesta, varomattomuudesta tai siitä, ettei sähkölaitetta käytetä käyttöohjeiden mukaisesti.

Sähköturvallisuusvinkkejä

  • Käytä sähkölaitteita oikein ja vain niille tarkoitetuissa paikoissa.
  • Huolehdi viallisten laitteiden ja asennusten huollosta.
Lue lisää

Sähköpistokkeet ja sulakkeet

Kodeissa on yleensä kahdenlaisia pistorasioita: vanhanmallisia maadoittamattomia ja suojamaadoitettuja. Jos sähkölaitteen pistotulppa ei sovi pistorasiaan, laite on väärässä paikassa. Älä yritä itse muuttaa maadoittamatonta pistorasiaa suojamaadoitetuksi.

Lue lisää

Sulakkeen vaihtaminen

  • Katkaise sähköt pääkytkimestä (nolla-asento)
  • Tarkista, että sulakkeen varokekansi on ehjä. Jos posliini on murtunut, voivat sormet koskettaa posliinin alla olevia jännitteisiä metalliosia. Vioittuneen varokekannen tilalle on älittömästi syytä hankkia uusi kansi.
Lue lisää

Vialliset sähkölaitteet

Seuraa sähkölaitteiden kuntoa kotona. Ehjät ja toimivat sähkölaitteet ovat turvallisia, mutta viallisesta koneesta voi tulla hengenvaarallinen. Vie viallinen kodinkone aina korjattavaksi siihen erikoistuneelle ammattilaiselle. Sähkölaitteita saavat korjata Tukesin rekisteröimät sähköalan asennus- ja huoltoliikkeet.

Sähkö ja vesi

Sähkö ja vesi ovat yhdessä vaarallinen yhdistelmä. Älä käytä sähkölaitteita ollessasi kylvyssä tai suihkussa. On hengenvaarallista kuivata hiuksia hiustenkuivaajalla, samalla kun rentoutuu kylvyssä.

Lue lisää

Ulkotilat

Ulkotilat ovat aina vaativia sähkölaiteiden käyttöpaikkoja. Ulkotiloissa sähkölaitteisiin kohdistuu kosteutta, alhaisia ja korkeita lämpötiloja, siitepölyä jne. Ulkotiloissa laitteiden käyttö on usein ”ronskimpaa” ja ne ovat alttiita mekaaniselle rasitukselle.

Lue lisää

Jatkojohdon käyttö

Jatkojohdot on tarkoitettu periaatteessa tilapäiskäyttöön. Harkitse kiinteän pistorasian asennuttamista ko. laitteelle. jos jonkun sähkölaitteen syöttöön joudutaan käyttämään pitkäaikaisesti jatkojohtoa.

Lue lisää