Energiaterveisiä Euroopasta: Laaxin hiihtokeskus Sveitsissä

Edellinen blogipostaukseni Porvoon Energialle koski mun henkilökohtaista energiankäyttöä, mutta tässä kirjoituksessa suunnataan huomio sinne, missä vietän eniten aikaa, eli hiihtokeskuksiin – ja tarkemmin sanoen Sveitsin Alpeilla sijaitsevaan Laaxin hiihtokeskukseen, jossa olen vuosien varrella viettänyt jo melkoisen monta mäkipäivää.

Kuka liikkuu kevätjäällä?

Hamarin edustalla Haikkoonselällä käy kuhina. Parkkipaikka täyttyy kun kalastajat, hiihtäjät, kävelijät ja luistelijat suuntaavat jäälle. Kevätaurinko on jäänyt ohuen pilviharson taakse, joten olosuhteet ovat erinomaiset jäällä liikkumiseen.

Jäteveden puhdistus alkaa toimia aurinkoenergialla

Porvoon Energia rakentaa parhaillaan aurinkovoimalaa Hermanninsaaren jätevedenpuhdistamolle. Voimalan tuottamalla energialla on tarkoitus kattaa puhdistamon jatkuvaa peruskulutusta. Voimala toimii samalla uuden yritysyhteistyön pilottihankkeena, jonka konseptia suunnitellaan monistettavaksi muihinkin kohteisiin.

Ei mitä tahansa kaukolämpöä

Kaukolämpö on maan yleisin lämmitystapa, erityisen suosittu kaupungeissa ja taajamissa. Kaukolämpöä voi tuottaa eri tavoin – itäisellä Uudellamaalla se tehdään luontoa säästäen. Porvoon ja Loviisan putkiverkossa kiertävä lämpö on itse asiassa maan vihreintä.

Sähköpula on monen sattuman summa

Mitä jos sähkö loppuu? Kysymys herää joka talvi paukkupakkasilla, jolloin energiaa kuluu ennätysmääriä. Koko maan kattavan sähköpulan syntymiseksi tarvitaan kuitenkin paitsi kovat ja pitkään kestävät miinuskelit myös hieman epäonnea.