Siirry sisältöön

Aurinkosähköä saaristossa

Teevee, valot sisällä ja ulkona, jääkaappi, lämmin vesi – itsestään selviä mukavuuksia ehkä, mutta eivät saaristossa pienellä saarella. Auringon turvin mahdollisia myös siellä.

Sisaruksilla Deisrée Wirén ja Mats-Peter Fredriksson perheineen sekä heidän sedällänsä Leif Fredrikssonilla on kaikilla oma mökki saaressa, jonka sisarusten isoisä osti 1970-luvun alkupuolella.

– Isoisä ja isoäiti möivät siat ja ostivat saaren sekä auton, Volvo de Luxen, kertoo Desirée.

– Ja kummatkin ovat vielä tallessa, naurahtaa Mats-Peter.

Saari ei ole järin suuri ja vailla sähköliittymää, mutta siitä huolimatta kaikki kolme perhettä viettävät kesäkautensa saarella. He eivät kuitenkaan ole luopuneet valaistuksesta, teeveestä, tietokoneista tai mahdollisuudesta ladata puhelimia ja tabletteja, sillä kaikilla on omat aurinkopaneelijärjestelmänsä.

– Kun kävi ilmi, että emme tule vetämään sähkökaapelia saarelle, tuli aurinkopaneelin asennus ajankohtaiseksi, kertoo Mats-Peter.

– Siitä on nyt 6–8 vuotta, kun asensimme 12 V järjestelmän ja olemme olleet tyytyväisiä. Teeveestä luovuimme tosin, mutta meillä on valot sisällä, sekä yleisvalaistus että lukuvalot ja myös pari lamppua ulkona. Sähköä riittää hienosti koko illaksi. Nyt olisi toki aika vaihtaa vanhat 12 V järjestelmään sopivat energialamput uusiin ledilamppuihin. Näin saisimme valaistuksen energiankulutuksen laskemaan entisestään.

Myös Desirée Wirénin mökillä on oma aurinkosähköjärjestelmänsä. Lisäksi perheellä on vedenlämmitysjärjestelmä. Putket katolla lämmittävät käyttöveden.

Pyörivä aurinkopaneeli

Mats-Peter on asentanut pyörivän aurinkopaneelin saaren korkeimmalle kohdalle, isolle kivelle. Automatiikka pyörittää paneelia auringon radan mukaan niin, että paneeli on ihanteellisessa kulmassa aurinkoon nähden koko päivän. Vaikka koneisto kuluttaakin hiukan aurinkosähköä, on lataus huomattavasti tehokkaampaa. Ainoa aurinkopaneelin huoltotoimenpide on sammuttaa pyöriminen talveksi.

Seuraavaksi asennuslistalla on veden lämmityslaite, mutta nähtäväksi jää onko se kaasulla toimiva laite vai asentaako perhe toisen aurinkopaneelin ja lisää akkuja.

Aurinkosähköä jo 20 vuotta

Leif Fredriksson omaa saaren pisimmän aurinkopaneelikokemuksen, sillä heidän ensimmäinen järjestelmänsä asennettiin jo 20 vuotta sitten. Se toimii edelleen moitteettomasti ja tuottaa perheelle sähköä niin valaistusta kuin teeveetäkin varten. Pari vuotta sitten, kun Leif kyllästyi kaasupullojen raahaamiseen, asennettiin uusi järjestelmä vanhan rinnalle. Nyt perheellä on yhdistelmäkaappi, sekä pakastin että jääkaappi, joka toimii aurinkosähköllä.

Leifillä on kaksi 180 Ah:n akkua vanhassa järjestelmässä ja kolme 250 Ah:n akkua uudessa. Kaikki tulevat tarpeeseen sillä aurinkopaneelien sijainti katolla ei ole ihan paras mahdollinen.

– Paneelit lataavat eniten aamun ja aamupäivän aikana. Emme halunneet kaataa niin montaa puuta näin pienellä saarella, kertoo Leif ja lisää, että asennustyö on ollut helppoa. Kaikki tulee valmiina moduuleissa, sen kun asentaa ja käyttää.

Leif Fredrikssonilla on myös kehitysidea.

– Kattomateriaali valmiiksi integroiduilla aurinkopaneeleilla olisi hyvä ratkaisu.

Automaattinen ilmanvaihto, lämmönvaihdin, on Leif Fredrikssonin kolmas aurinkosähköjärjestelmä. Ilmapuhallin käynnistyy kun aurinko paistaa ja imee raikasta ilmaa ilmakerääjään. Ilma lämpenee ja puhalletaan sitten sisälle taloon. Järjestelmä toimii itsenäisesti ja pitää kosteuden poissa mökistä.

Saaressa pohditaan aurinkosähköjärjestelmän laajentamista. Wirénien mökkiarki sujuu kuitenkin jo nyt varsin sujuvasti aurinkovoiman avulla.

 

Saaren vanhin talo

Desirée Wirén perheineen asustaa saaren vanhinta taloa, sitä joka oli saaressa jo 1970-luvulla, kun saari ostettiin. Aurinkopaneelin lisäksi heillä on vedenlämmitysjärjestelmä, putket katolla lämmittävät käyttöveden.

– Aurinkopaneeli riittää mainiosti valaistus- ja muihin tarpeisiimme. Aurinkosähkö pyörittää myös pumppua joka nostaa veden katolle. Meillä on juokseva lämminvesi sekä keittiössä että suihkussa, suoranaista arkiluksusta, summaa Desirée.

– Joudumme toistaiseksi vielä kantamaan kaiken makean veden saareen, mutta siihen on tulossa muutos,  ja silloin päivitämme myös keväällä 2016 hankitun vedenlämmitysjärjestelmän.

– Aurinkopaneelijärjestelmänkin laajentaminen tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi, sillä haluamme sen riittävän myös jääkaapille ja pölynimurille. Nyt meillä on kaasulla toimiva jääkappi ja pölynimuria varten käynnistämme generaattorin. Niinhän se on että kun johonkin tottuu, niin haluaakin lisää, naurahtaa Wirén.

 

KUVAT Pamela Westerlund