Siirry sisältöön

Entä nyt, Patrick Wackström!?

PATRICK WACKSTRÖM

Syntynyt ja kasvanut: Renumissa silloisessa Porvoon mlk:ssa
Asuu: Jakarissa Porvoossa
Perhe: vaimo Birgitta, tytär Agneta ja poika Andreas Charlotta-vaimoineen sekä heidän lapsensa Olivia (4) ja Matheo (2)
Koulutus: insinööri, Tekniska Läroverket i Helsingfors 1993

Työpaikkoja: Loval Kymi-Strömberg Oy, menetelmäsuunnittelija 1982-1985, Porvoon Energia Oy, verkkorakennuspäällikkö 1985-1995, Porvoon Seudun Sähkö Oy, toimitusjohtaja 1995-2006, Etelä-Suomen Voima Oy, toimitusjohtaja 2000-2006, Porvoon Energia, toimitusjohtaja 2006-

Harrastuksia: golf, pyöräily, matkustaminen ja filosofointi elämän tarkoituksesta

Energianeuvos Patrick Wackström jää syksyllä eläkkeelle Porvoon Energiasta, jota hän on palvellut yhtämittaisesti 36 vuotta, viimeiset 15 vuotta yhtiön toimitusjohtajana. Itseään Wackström luonnehtii loogisen järkiperäiseksi sydämellä, joka aina on sykkinyt Porvoolle.

Nuoruudessa urheilu vei suurimman osan Patrick Wackströmin ajasta. Hän syntyi ja varttui kilpapyöräilyn Renumissa, silloisessa Porvoon maalaiskunnassa, joten hänellekin oli luontaista kanavoida urheilumielenkiintonsa ennen kaikkea kilpapyöräilyyn, varsinkin, kun isä Ole oli niittänyt laakereita urheilulajissa. Veli Sixten harrasti hänkin kilpapyöräilyä.

Osallistuttuaan ensimmäiseen pyöräkilpailuunsa kymmenvuotiaana vuonna 1968 Wackström otti ensimmäisen SM-kultansa vuonna 1973 luokassa M-15 tempo, 20 km. Yhteensä hän saavutti 33 SM-kultaa kilpailu-uransa aikana. Kansainvälisillä areenoilla Wackström otti pohjoismaisen mestaruuden 100 kilometrin joukkuetempossa, ja oli MM-joukkuetempossa 20 parhaan joukossa vuosina 1977-1985. Suurin kansainvälinen menestys oli seitsemäs sija 100 kilometrin joukkuetempossa Moskovan olympiakisoissa vuonna 1980.

Korkeimmalle hän arvostaa voiton Porvoon Ajoissa vuonna 1979 ja ensimmäisen maantiepyöräilyn Suomen mestaruutensa vuonna 1980 Porvoossa. ”Voittaminen Porvoon Ajoissa oli vaikeampaa kuin Suomen mestaruuden voittaminen”. Klarälvsloppet-kilpailun Ruotsissa vuonna 1984 Patrick Wackström kuitenkin muistaa kilpailu-uransa parhaana kokemuksena. Ei siksi, että se olisi ollut iso kilpailu, eikä myöskään siksi, että hän olisi ollut siellä erityisen menestyvä vaan siksi, että kilpailujohto kutsui hänet luoksensa kesken etappikilpailun ilmoittaakseen, että Wackström oli terveen tyttölapsen isä. ”Se oli arvokkainta, mitä minulle on kilpailu-urani aikana tapahtunut”.

Kansainvälinen ammattilaisura oli ulottuvilla, mutta Wackström tiedosti jo varhaisessa vaiheessa, että kilpailemisen jälkeen pitää olla muuta elämää. Hän oli hankkinut työpaikan ja alkanut opiskella. Kilpailupyöräily sai jäädä. ”Tämän olen yrittänyt painottaa myös tämän päivän kilpapyöräilijöille, että pitää olla unelma, sitten business as usual ja lopuksi varasuunnitelma sinä päivänä, kun ei enää kilpaile”.

Patrick Wackström kilpaili Akilleen vihreävalkoisissa väreissä. Tänä päivänä hän on maineikkaan urheiluseuran kunniajäsen ja Akilles Green Teamin kannatusyhdistyksen puheenjohtaja. Muitakin kunnianosoituksia on matkan varrella tullut. Lähes 40-vuotisen ammattiuransa kohokohtana hän pitää hänelle pari vuotta sitten myönnettyä, melko harvinaista energianeuvoksen titteliä.

Vuonna 1985 Wackström siirtyi Porvoon Energiaan laitospalvelupäälliköksi ja sittemmin verkkorakennuspäälliköksi. Tätä tehtävää hän hoiti vuoteen 1995 asti, jolloin hänet nimitettiin Porvoon Energian silloisen tytäryhtiön, Porvoon Seudun Sähkö Oy:n toimitusjohtajaksi. Tytäryhtiön toimitusjohtajuuden oheen hän sai vuonna 2000 vastuulleen vastaavat tehtävät myös Etelä-Suomen Voima Oy:ssä. Molemmista hän siirtyi vuonna 2006 Porvoon Energian toimitusjohtajaksi.

Tehtävät eivät ole rajoittuneet Porvoon Energiaan. Wackströmillä on ollut ja on edelleen hallitustehtäviä sekä suomalaisissa että norjalaisissa energiayhtiöissä, muutamassa niistä hän on hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi Wackström on istunut Suomen Elinkeinoelämä EK:n edustajistossa oltuaan ensin monta vuotta edustajiston varajäsen. Tänä päivänä hän edustaa Suomen Energiateollisuutta EK:n vaalilautakunnassa. Suomen Energiateollisuus ry:n vastaavassa lautakunnassa hän on puheenjohtaja, ja on ennen sitä ollut yhden vaalikauden aikana yhdistyksen hallituksen jäsen sekä yhdistyksen muutaman valiokunnan puheenjohtaja. Lisäksi hän edustaa yhdistystä Eurelectricissa ja sen Customers & Retail Service -komiteassa Brysselissä.

Seuraajalleen Måns Holmbergille Wackström jättää yhden neuvon: ”Pitää muistaa, ketkä ovat yhtiön moraaliset omistajat. He ovat 35 miljoonan euron edestä liittymismaksuja yhtiön taseeseen maksaneet, verrattuna 0,5 miljoonan euron osakepääomaan, jonka Porvoon kaupunki yhtiön ainoana omistajana on merkinnyt. Jos tekee työnsä niin, että moraalisilla omistajilla asiat ovat hyvin, ei tarvitse paljostakaan muusta välittää”.

Mitä energia-alan ammattilainen aikoo sitten eläkkeelle jäätyään tehdä? ”Matkustaa, nauttia hyvästä ruoasta, golfata ja pyöräillä sekä seurustella perheen kanssa”, Patrick Wackström vastaa ja lisää odottavansa saavansa enemmän aikaa myös filosofointiin elämän tarkoituksesta.

_ _ _

Teksti: Rolf Gabrielsson
Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2021.