Siirry sisältöön

Näytä kaikki Tiedotteet Häiriötiedotteet Artikkelit

Arkisto

Pyhinäkin varmistamme, että asiakkaille tulee sähköä ja lämpöä

Teksti ja kuvat: Maarit Gabrielsson

Porvoon Energia Oy varmistaa pyhienkin aikana, että asiakkailla toimivat sähkö ja lämmitys.

-Mikäli myrskyjä ja sähkökatkoksia tulee, saattaa se vaikuttaa joihinkin yhtiön laitoksiin, mutta niissä on valmiudet hoitaa tilanne niin, ettei kuluttaja välttämättä sitä edes huomaa, lämpö- ja tuotantopäällikkö Ari Raunio sanoo.

Porvoon Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Magnus Nylander puolestaan toteaa, että asiakkaat voivat olla huoletta, jos ongelmia tulee niin yhtiön pyhinäkin normaalisti toimivat päivystykset takaavat, että niihin puututaan viipymättä.

-Muistan, että joskus on joulun alla ollut sähkökatkoksia. Tosin viime vuosina on paljon satsattu toimitusvarmuuteen, ja se näkyy.

-Ja tietenkin olisi hyvä jaksottaa saunomiset ja kinkunpaistot eri aikoihin, ettei kulutus nousisi hetkellisesti niin kovaksi.

 

Ari Raunio toteaa, että voi niinkin käydä, ettei asiakkaalle tule lämpöä, eikä tiedetä missä on vika.

-Silloin käymme paikan päällä vilkaisemassa tilannetta, onko kysymyksessä laiteongelma vai putkirikko.

Kaukolämmöllä on vikapäivystysnumero, joka ohjautuu voimalan valvomoon, josta tieto välittyy päivystäjälle tai Itä-uudenmaan pelastuslaitokselle.

-Päivystäjä lähtee puhelinsoiton jälkeen katsomaan, mikä on tilanne ja tarvittaessa pyytää paikalle lisäapua.

Raunio itse päivystää joka viides viikko.

Tolkkisten biolämpövoimalaitoksilla ollaan töissä 24/7. Operaattorit valvovat automaatiota hyväksi käyttäen laitosten toimintaa. Valvomosta käsin ajetaan kaikki Porvoon Energian tuotantolaitokset, myös esimerkiksi Loviisan lämpölaitokset.

 

Porvoon Energian tuotantolaitosten käyttömestari Kaj Kulju aloitti päivystämisen 21.12 perjantaina ja hänen viimeinen vuoronsa kestää lauantaihin 29.12 aamuun asti.

-Olen ollut aiemminkin joulun ja uudenvuoden välillä. Ei se aika eroa normaalista viikonlopusta.

-Meitä on kaukolämpöpuolella kolme päivystämässä, joille kuuluvat Tolkkisten laitokset ja sitten Harabacka, joka on Tolkkisten laitosten varalaitos. Se voidaan käynnistää Tolkkisten laitosten valvomosta, eikä tarvitse mennä paikan päälle Harabackaan.

Loviisassa on oma päivystäjä, joka hoitaa lämpölaitokset siellä.

Kulju tähdentää, että tuulet ja tuiskut eivät vaikuta lämpöä tuottavien laitosten toimintaan. Sähköpuolella vaikutusta on  enemmän.

-Kaukolämpöä tulee, tuulee tai ei, mutta jos asiakkaan sähköt menee, silloin ei kaukolämmöstäkään ole iloa, kun sähköllä toimiva pumppu ei kaukolämpövettä talon lämmitysputkistossa kierrätä.

-Tolkkisissa on kaksi lämpövoimalaitosta, jolloin suurin osa kaukolämmöstä tulee Tolkkisista eikä tarvitse normaalisti ajaa kaupungissa olevia pienempiä lämpölaitoksia.

-Mahdolliset laiterikot polttoaineensyöttöpuolella aiheuttavat päivystäjälle kaikista eniten päänvaivaa, eli laitoksella, Kulju sanoo.

-En näin äkkiseltään muista, että olisi sattunut pyhien aikana sellaista etteivät asiakkaat olisi saaneet lämpöä. Meillä on kuitenkin niin monta laitosta, että asiakkaat eivät välttämättä huomaa vaikka meillä olisi ongelmia.

 

Käyttöpäällikkö Mikael Hämäläinen vastaa siitä, että Porvoon Sähköverkon päivystysrinki pyörii pyhienkin läpi.

-Sähköverkolla on aina päivystämässä yksi tekninen päivystäjä ja kaksi asentajapäivystäjää.

Säistä riippuen nostetaan valmiutta tarvittaessa.

-Minulla on muistikuva joulusta vuosia sitten, jolloin oli kovat pakkaset. Kun elohopea putoaa miinus 20-30 asteeseen tuppaa tulemaan ongelmia etenkin yöaikaan, jos kinkun paisto on meneillään. Silloin sulakkeita on yleensä palanut jakokaapeista ja muuntamoista. Itse muistan joulun, jolloin ollaan juostu sulakkeita vaihtamassa.

-Toivon mukaan niin kovia pakkasia ei tänäkään jouluna tule.

Hämäläinen sanoo, että sähkökatkon sattuessa sähköä on jouduttu odottamaan korkeintaan muutaman tunnin ja se on ollut taajaman ulkopuolella.

 

Hämäläinen lisää, että vaikka seurataan säätiedotuksia aina voi tulla yllätyksiä.

-Pyrimme parhaamme mukaan ymmärtämään sääennustajien säätiedotuksia. Se ei välttämättä aina ole niin helppoa, mutta vuosien saatossa on saanut jonkinlaisen kuvan siitä, mitä nämä sääennustajat ennustuksillaan tarkoittavat.

Tuulen suunnan Hämäläinen sanoo olevan oleellinen tekijä.

-Jos on kova pohjoistuuli tai jos myrsky tulee pohjoissuunnalta teettää se ongelmia.

 

Sähköverkon teknisen päivystäjän Berndt Hjeltin päivystysvuoro alkaa jouluaattona ja kestää  30.12. saakka.

-Meillä päivystykset ovat kiertäviä.

-Kello 16 jälkeen puhelut meille menevät Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselle, joka välittää ne meidän päivystäjällemme.

-Päivystäjän ei tarvitse olla Porvoon Energian tiloissa. Pieniin vikoihin pystyy kotoa käsin puuttumaan. Jos pitää lähteä liikkeelle, päivystävät asentajat tekevät sen. Minun lisäkseni on kaksi asentajapäivystäjää. Jos on tiedossa, että tulee isompi myräkkä silloin nostamme valmiutta ja lisäämme asentajien määrää.

-Rajataan alue ja selvitetään missä vika on.

 

Teknisenä päivystäjänä vuorollaan toimiva Michael Lillandt ei muista, että olisi joulupyhänä ollut myrskyä tai myräkkää, mutta esimerkiksi itsenäisyyspäivän tienoilla pari vuotta sitten oli aika kovat myräkät.

-Kyllähän ääritapauksia on joskus ollut, kun linjat ovat menneet maahan kokonaiselta alueelta. Maksimissaan ovat sähkökatkokset silloin kestäneet 4-5 tuntia.

 

Porvoon Energian tuotantolaitosten käyttömestari Kaj Kulju seuraa valvomon tilannetta. Kuvan ottoaikaan oli meneillään Tolkkisten toisen biolämpövoimalan ylösajo. Kuvassa operaattorit Dan Nyqvist (vas.) ja Kaj Karlsson.

Teknisenä päivystäjänä vuorollaan toimiva Michael Lillandt sanoo, että ääritapauksia on joskus ollut, kun linjat ovat menneet maahan kokonaiselta alueelta.

Teknisen päivystäjän Berndt Hjeltin päivystysvuoro alkaa jouluaattona ja kestää  30.12. saakka.