Siirry sisältöön

Näytä kaikki Tiedotteet Häiriötiedotteet Artikkelit

Arkisto

Toisen polven ”energialainen”

Me Porvoon energialaiset –
Esittelemme kuluvan vuoden aikana nettisivustolla ja sosiaalisessa mediassa työntekijöitämme. Työssä viihdytään ja monella työsuhteet ovat olleet pitkiä. Työntekijöiden kertoman mukaan Porvoon Energiaa pidetään mieluisana työpaikkana ja koetaan olevan etuoikeus saada työskennellä omassa kotikaupungissa.

Lämpö- ja tuotanto-osastolla työskentelevä tuotantoinsinööri Peter Tallberg on toisen polven ”energialainen”. Hänen isänsä Tom Tallberg toimi vuosikymmeniä voimalaitospäällikkönä Tolkkisissa, aina eläkkeelle siirtymiseen asti kolme vuotta sitten.

Valmistuttuaan insinööriksi hän tuli vuonna 1993 töihin silloiseen Etelä-Suomen Voiman höyryvoimalaitokseen Tolkkisiin, laitosmieheksi. Kolme vuotta myöhemmin Porvoon Energia osti laitoksen.

-Niihin aikoihin oli kovat ajat. Lama oli päällä, eikä siinä kannattanut jäädä unelmoimaan insinööritehtävistä.

Kun sähkömarkkinat vuonna 1997 avautuivat, Peter kutsuttiin yhtiön konttoriin eri tehtäviin.

-Muistan kyllä aina toisen mentorini, silloisen teknisen johtajan Gösta Andelinin, ensimmäiset sanat minulle. ”Tarvitsisin asiantuntijan, mutta kun yrityksessä on rekrytointikielto, niin sinä saat luvan kelvata”.

Porvoon Energian aloittaessa 2000-luvun alussa maakaasu- jakeluverkkotoimintaa, Peter oli keskeisessä roolissa. Maakaasuverkko ja -asiakkaat pysyivätkin hänen mukanaan, kunnes jakeluverkkotoiminta myytiin pois viime vuoden lopussa.

Eivätkä haasteet mieheltä loppuneet siihen, vaan, Porvoon Energian alkaessa 2010-luvun alussa suunnittelemaan toista voimalaitosta Tolkkisiin Peter pyydettiin mukaan tähän isoon, mielenkiintoiseen projektiin.

-Olen saanut olla tässä talossa eri tehtävissä. Ei ole tarvinnut lähteä muualle hakemaan vaihtelua työhön, hän kiittelee.

Peter Tallbergin työhön kuuluu arkikielellä sanottuna seurata megawatteja ja megawattitunteja.

-Tämä on sellaista tuotantopuolen controller-hommaa. Toki eurojakin seurataan, mutta lähtökohtana on, että kaikilla asiakkailla riittää lämpöä.

Tallbergin toisena tehtävänä on toimia Tolkkisten voimalaitosten sähköpuolen käytönjohtajana.

-Meillä on täällä suurjännitetuotantoa ja -liittymä, hän selvittää.

Työilmapiiriä hän pitää loistavana, on hyvä työporukka ja yhteistyö.

-Parasta työssäni on, että se on mielenkiintoista ja tarpeeksi haastavaa. Aika ei tule pitkäksi.

 

Porvoon Energia on ollut pitkään Porvoon Akilleen jääpallon tukijana. Maaliskuun puolessa välissä Akilles juhli kolmatta jääpallokultaansa. Edellisestä SM-kullasta oli kulunut jo 35 vuotta.

Peter kertoo olleensa nuorena vuonna 1985 tuuraamassa kaksi ottelua varamaalivahtina ja nyt loistokkaan kultamitalijoukkueen johdossa.

-Seurasin peliä ihan vaihtopenkin luona ja tunne oli mahtava, kun voitto oli selvä. Sitä oli jopa vaikeaa uskoa todeksi, kun olen ollut mukana tätä mestaruutta metsästämässä niin pelaajana, valmentajana kuin joukkueenjohtajanakin.

Kokemuksesta tuli vieläkin erikoisempi, kun loppuottelu jouduttiin tässä ennen kokemattomassa tilanteessa pelaamaan tyhjille katsomoille.

 

Vaikka Tallberg asuu Kotkassa, hän lukee itsensä porvoolaiseksi, sen verran vahvaa kotiseuturakkaus hänellä on.

Hänellä on avopuoliso ja kaksi aikuista lasta.

-Näyttää siltä, että kolmannen polven ”energialaisia” ei ole tulossa, kun poika opiskelee opettajaksi ja tyttö sairaanhoitajaksi.

Peter pitää itsestään huolta kuntoilemalla. Kesällä, mökki Pellingissä, pienessä saaressa vetää puoleensa.

-Ollaan siellä keväästä syksyyn.

Hän toteaa elämässään parasta olevan sopivasti työtä, vapaa-aikaa ja perhe-elämää.

 

Peterin motto:  Ei kannata stressata liikaa, kyllä hommat aina jollain tavalla järjestyvät.

 

Olen saanut olla tässä talossa eri tehtävissä. Ei ole tarvinnut lähteä muualle hakemaan vaihtelua työhön, tuotantoinsinööri Peter Tallberg kiittelee.

 

Teksti ja kuvat: Maarit Gabrielsson