Siirry sisältöön

Kurssikeskuksen ekologinen visio

Kauniissa itäuusmaalaisessa saaristossa sijaitseva Pellingin kurssikeskus vaalii luontoa ja lähiympäristöään. Kurssikeskuksen tavoite on olla asiakkailleen inspiraation lähde sekä ajatuksia herättävä. Siksi Porvoon Energian EKOenergia oli kurssikeskukselle luonnollinen valinta.

Annika Weckman ja Tiina Reijonen perustivat yrityksensä Oy Havsö Ab vuonna 2015 ja ryhtyivät pyörittämään Pellingin kurssikeskuksen toimintaa. Siitä lähtien muun muassa rippileirit, yritysryhmät, kansainväliset projektit, teemaillat ja joululounaat ovat täyttäneet kalenterin.

– Haluamme olla raikas vaihtoehto ja panostaa asiakkaidemme hyvinvointiin. Toivomme, että asiakkaamme saavat meillä innoitusta ja palaavat kotiin täynnä energiaa, kertoo Annika Weckman.

Ympäröivä saaristo ja luonnon läheisyys, joka vaikuttaa myös sisällä kiitos suurten ikkunoiden, tukee keskittymistä ja läsnäoloa. Varsinkin lapsille ja nuorille on hyvin tärkeää saada olla ulkona ja saada mahdollisuus muodostaa luontoon tunneside sekä halu suojella ympäristöään.

Havsön sisustus on värikäs ja raikas. Esimerkiksi lasitetun terassin räsymatot ovat Porvoossa käsinkudottuja ja kalusteet entisöityjä klassikoita.

 

Kunnostusta ja uusiokäyttöä

Porvoon seurakuntayhtymä kunnosti kurssikeskuksen täydellisesti ja pieteetillä vuonna 2014. Kunnostus loi pohjan kurssikeskuksen nykyiselle ajattelumallille – vaaliminen ja uusiokäyttö. Sisustus on sekoitus uutta ja entisöityä. Huolella valitut kalusteet kestävät aikaa ja monet huonekaluista ovat Suomessa valmistettuja, suomalaisesta puusta, kuten Artekin kalusteet, jotka ovat 1980-luvulta.

– Sisustuksemme on kaunis, tyylikäs ja moderni vaikkei kaikki olekaan uutta. Tyyli on pohjoismaisen selkeä ja hiukan minimalistinen. Designin omassa miljöössäsi ei aina tarvitse olla hintavaa, sanoo Weckman.

Kurssikeskuksen äänet ovat vaimeita.

Tilat eivät ole tupaten täynnä huonekaluja, mikä edelleen vahvistaa sisustuksen ilmavaa ja selkeää tyyliä. Yhdessä hyvien ja kestävien pintamateriaalien kanssa tämä helpottaa suuresti tilojen siivoamista.

– Siivouksessa riittävät hiukan miedommat aineet, kaikki käyttämämme pesuaineet ovat Joutsenmerkittyjä. Käytämme myös useammin lattiamoppeja kuin pölynimureita vähentääksemme melusaastetta. Luulisi suuren määrän puutuoleja aiheuttavan meteliä. Ei, kurssikeskuksen äänet ovat vaimeita ja työympäristö on erinomainen keskittymistä vaativille tehtäville.

Keittiön uuni lämpiää usein. Regina Andersson leipoo suursuosikkia, Pellingin saaristolaislimppua, jonka resepti on salainen.

 

Harkittuja työvaiheita keittiössä

Kurssikeskuksen suurimmasta energiankulutuksesta vastaa keittiö, siksi keittiön työvaiheita on tarkistettu huolellisesti. Esimerkiksi jos tiskaa saman tein, mutta täysillä koreilla, niin tiskiainetta kuluu vähemmän. Ruokalistat suunnitellaan pitkällä perspektiivillä kuljetusten määrien vähentämiseksi ja hankituista raaka-aineista suurin osa on paikallisesti tuotettuja.

Suositun kalapöydän ainekset tulevat tietysti saaren kalastajilta.

– Suositun kalapöydän ainekset tulevat tietysti saaren kalastajilta, mutta kalapuikot ovat kuitenkin isompien lapsiryhmien toistuva suosikkiannos, kertoo Weckman. Ruokahävikin vähentäminen on yksi pitkäaikaisista tavoitteistamme ja toivommekin, että tämä saa asiakkaamme miettimään asiaa myös omassa arkipäivässään. Lajittelemme jätteet ja kompostoimme sen minkä voi, antaaksemme jotain takaisin luonnolle. Havsön uusi haaste on muovijätteen lajitteleminen. Vuodesta 2016 alkaen on muovipakkausten kierrättäminen ollut mahdollista myös Porvoon alueella.

– Kierrättäminenhän tarkoittaa uustuotannon vähentämistä, jota haluamme tukea, sanoo Weckman.

Havsön omistajille, Tiina Reijoselle ja Annika Weckmanille, luonnon vaaliminen ja ympäristöä säästävä toiminta on tärkeää. Siksi EKOenergia oli heille luonnollinen valinta.

 

Haaste muille yrityksille

Pellingin kurssikeskus lämpiää maalämmöllä ja käytetty sähkö on EKOenergiaa, joka tuotetaan Porvoon Energian biovoimalaitoksella Tolkkisissa.

– Tuntui hyvältä, että meillä on oma paikallinen vihreä vaihtoehto, joka myös panostaa kehitykseen, kertoo Weckman. Saimme vinkin EKOenergiasta toiselta yrittäjältä ja nyt haluaisimme haastaa kaikki alueen yrittäjät: jakakaa omat ekologiset vinkkinne ja hyvät rutiininne, niin voimme yhdessä kasvattaa ympäristötietouttamme.

TEKSTI Marika Kangaskolkka KUVAT Lotta Ã…berg

Vihreä, vihreämpi, EKOenergia

EKOenergia on maailman ainut ympäristömerkki sähkölle. Porvoon Energian biovoimalaitos Tolkkisissa tuottaa EKOenergiaa paikallisesta metsähakkesta. Metsästä otetaan talteen puumateriaali, jotka eivät kelpaa jatkojalostukseen.

Kun hake on tuotu biovoimalaitokseen ja poltettu, siitä syntyvä tuhka palautuu metsään lannoitteen muodossa. Tätä kutsutaan suljetuksi kierroksi.

Tilaa EKOenergiaa tästä!