Näin toimit sähkökatkon sattuessa

Jos valot sammuvat yhtäkkiä tai televisiosi lakkaa toimimasta, kyse voi olla laiteviasta, sähkökatkoksesta tai kotisi oman sähköverkon häiriöstä.

  • Kokeile ensin, syttyvätkö valot muissa huoneissa ja toimivatko muut kodinkoneet.
  • Varmista sulaketaulusta, että sulakkeet ovat ehjät. Vaihda tarvittaessa palanut sulake uuteen tai kuittaa automaattisulake.
  • Jos koko asunto on pimeä eivätkä mitkään laitteet toimi, pääsulake voi olla palanut. Vaihda palanut pääsulake.
  • Katso, onko naapurilla sähköt. Yleensä huoneistot, lähitalot ja lyhyt kadunpätkäkin kuuluvat samaan sähköverkkoon. Jos valot ovat pois sieltäkin, kyseessä on kodin sähköverkkoa laajempi katko. Vika on silloin todennäköisesti laajempi ja päivystäjämme ovat saaneet automaattisen ilmoituksen viasta. Laajoissa verkostohäiriöissä toivomme maltillisia yhteydenottoja, jotta vikapaikan havainneen puhelu tavoittaisi meidät. Voit myös seurata verkkomme reaaliaikaista tilannetta häiriökartaltamme.

Sähkölaitteet kannattaa suosiolla katkoksen alettua laittaa pois päältä, ne eivät sen aikana toimi kuitenkaan. Kun sähköt palautuvat, älä kytke niitä kaikkia kerralla takaisin verkkoon, sillä äkillinen kuormituspiikki saattaa katkaista sähköt uudestaan.

Väännä pesukoneiden hanat varmuuden vuoksi kiinni. Älä avaa pakastinta, se säilyy useita tunteja jäässä. Sulje kylmänä aikana ovet ja ikkunat ja käytä tulisijaa tarvittaessa. Jos tiedossasi on jokin akuutti vaaratilanne, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Älä missään nimessä mene omin päin esimerkiksi sahaamaan sähköjohdolle kaatunutta puuta, vaan ilmoita siitä vikapäivystykseemme. Myrskyn jälkeen käy tarkistamassa myös vapaa-ajan asuntosi tilanne. Käyttämättömänä olevasta mökistä ei mahdollisia vikoja huomata ennen kuin kesällä.

Nollavika

Jos kotonasi huomaat sähkölaitteiden toimivan oudosti tai valojen palavan normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, syynä saattaa olla nollajohtimen katkeaminen. Tästä johtuen joihinkin sähkölaitteisiin tulee yli- ja toisiin alijännitettä. Tämä voi aiheuttaa laitevaurioita ja pahimmillaan hengenvaaran. Mikäli epäilet nollavikaa ota välittömästi yhteys vikapäivystykseemme.

Nollavikoja havaitaan usein vanhoissa kiinteistöissä tai laajojen myrskyjen yhteydessä.

Tee vikailmoitus tästä

Yleistietoa sähkönjakelun häiriöistä

Energiateollisuuden sivuilta löydät yleistietoa sähkönjakelun häiriöistä, vinkkejä ja ohjeita asiakasvarautumiseen sekä tietoa pitkien sähkökatkojen vaikutuksista.

Siirry energia.fi -sivulle

Häiriövahti

Ilmoita puhelinnumerosi meidän HÄIRIÖVAHTI -palveluun. Palvelun käyttäjänä saat käyttöpaikkaasi koskevat vika- ja työkeskeytystiedotteet reaaliaikaisesti puhelimeesi klo 07 – 22.

Lue lisää HÄIRIÖVAHDISTA