Skippa till innehållet

Visa alla Meddelanden Felmeddelanden Artiklar

Arkiv

Kim Lindberg började som springpojke: ”Visst var det litet nervöst, när man hade stora penningsummor i portföljen”

Vi på Borgå Energi –
Vi presenterar under innevarande år våra anställda på vår webbplats och i sociala medier. Arbetsförhållandena har varit långvariga och man trivs på jobbet. Enligt arbetstagarna betraktas Borgå Energi som en trevlig arbetsplats och det upplevs som ett privilegium att få jobba i sin egen hemstad.

Kim (Kimmen) Lindberg, som jobbar på installationssidan i Borgå Elnät Ab, anställdes som springpojke på dåvarande Borgå Elverk i december år 1972. I höst går han i pension och konstaterar att då han jobbat oavbrutet i energibranschen alla dessa år så har han hunnit se och uppleva det mesta i branschen.

Han går över 40 år tillbaka i tiden och berättar om sina uppgifter som springpojke.

-Då skulle elverkets alla officiella papper föras till framlidne stadsdirektör Per-Erik Nyholm för att undertecknas.

-Där stod man ung och ödmjukt i givakt framför honom. Han var en korrekt gentleman av den gamla skolan, men mycket saklig. Och bra gick det ju.

Till sina minnen har Kimmen också lagt, hur arbetstagarna fick sina löner i lönekuvert.

-Det var springpojkens uppgift att hämta pengarna på banken. Visst var det litet nervöst, när man hade stora penningsummor i portföljen.

 

Ynglingens arbetsliv avbröts då han fullgjorde sin värnplikt.

-Då jag kom tillbaka blev det kopplingsarbeten på transformatorer tillsammans med äldre montörer. Till mätarsidan hamnade jag sedan eftersom det var brist på folk där, och det var jobb, som jag också tidigare gjort.

Numera är det hans huvuduppgift att granska om det är något avvikande på elledningslinjerna, träd som måste röjas bort till exempel och sedan skall rapporteras vidare.

-Dessutom sköter jag löpande uppgifter, där hjälp behövs.

 

Kimmen minns sin tid på elmätarsidan och berättar att det var, och alltjämt är otrevligt då strömmen måste stängas av.

-I höghusen var det lättare gjort, värre var det i egnahemshus, men nog lyckades ju också det.

-I och med övergången till fjärravläsning av mätarna kan också strömmen fjärravstängas, man behöver inte längre göra det på ort och ställe.

Han berättar att också problem nog ibland löstes hemma hos kunderna då en ökad elförbrukning väckt förundran.

-Vi gjorde mätningar hemma hos kunden. På den tiden fanns det inte mätare för ändamålet, som kunde kopplas mellan eluttaget och någon elapparat, så vi tillverkade en sådan av en vanlig elmätare. Det var en ful mojäng, med vilken vi mätte kylskåps, frysars och olika värmares elförbrukning.

-På det viset fick vi en uppfattning om hur mycket ström olika apparater och anordningar drog och varför förbrukningen ökat. Kunderna var för det mesta tillfreds, då orsaken hittades.

Det bästa i jobbet är enligt honom just att få vara i kontakt med människor.

-Redan på Borgå Elverks framlidne direktör Åke Hällstens tid fick man lära sig att man skulle vara artig. Det kom att prägla hela arbetsmiljön.

-Kunden skulle tas i beaktande på rätt sätt.

 

Kimmen glömmer inte heller de gemensamma julfesterna.

-De var mycket skojiga och trevliga tillställningar. Den första tiden hölls julfesten i kontorets kafferum. Vi fixade själv maten, skaffade dryck och musik.

-Trevliga minnen, säger han med ett skratt.

Hälsa är enligt Kimmen det bästa i livet.

-Det är ändå inte värt att tänka så mycket på, det skapar bara onödig ångest i sinnet.

Motion i olika former hör till den här energiska mannens fritidssysselsättningar. Somrarna tillbringar han på stugan i Kabböle i Lovisa, fiskar och lever skärgårdsliv, men i Borgå har han bott hela sitt liv.

 

Kimmens motto: Det lönar sig att hålla humöret uppe och behandla andra väl, så som man hoppas själv bli behandlad.

 

-Att vara artig fick man lära sig redan på Borgå Elverks framlidne direktör Åke Hällstens tid, berättar Kim (Kimmen) Lindberg, som går i pension i höst.