Visa alla Meddelanden Artiklar

Arkiv

Niko Laurila fotograferar åt Borgå Energi

Borgåfotografen Niko Laurila har med drönare flygfotograferat bland annat kraftverksområdet i Tolkis för bolagets informationstjänsts behov.

Under vinterns lopp följer miljöfotograferingar både inom- och utomhus.

Hans alster kommer att visas på Borgå Energis webbplats, i sociala medier samt i bolagets kundtidning Eko.

 

Niko Laurila har blivit välkänd i Facebook med sin sajt Niko Laurila Photography.

Antalet tyckare är över 32 000 och sajtbesöken uppgår till rent av 300 000 i veckan.

Han publicerar också aktivt bilder i Facebook-samfundet porvoolaiset, där de hör till de populäraste. Även på Instagram är hans popularitet på stigande, antalet gillare är nu uppe i över 6 000.

 

Laurila har hunnit med mycket sin unga ålder (26) till trots. Redan som 13-åring blev han intresserad av fotografering och flygfotografering med drönare kom med i bilden då han studerade till tradenom i Haga-Helia. År 2015 grundade han ett eget företag, Niko Laurila Photography ja Ilmavaltiaat Oy.

-Borgåbilder började jag publicera i Facebook år 2014 och då folk tycktes gilla dem sporrade det mig att fotografera mera.

 

Han fotograferar också brudpar och keldjur, tar födelsedags- och företagsbilder samt både 3D- och flygfoton på försäljningsobjekt åt fastighetsförmedlare.

Den unga företagaren har också specialiserat sig på videoproduktion och till exempel gjort filmupptagningar på rallytävlingar i Spanien och Finland samt videofilmat bröllop i Lappland, Frankrike, Italien och Kroatien.

 

Niko Laurila säger sig älska soluppgångar och -nedgångar samt den stjärnbeströdda himlen.

-Morgonljuset är bra, inte för hårt. Vår- och sommarmorgnar strävar jag efter att stiga upp tidigt för att fotografera just soluppgångar.

-Jag försöker på förhand föreställa mig fotograferingssituationen, bildkompositionen och varifrån ljuset kommer.

Men trots förhandsplanering kan allt bli annorlunda, säger Laurila.

-Man kan aldrig vara riktigt säker på hurudana bilderna blir. På ett par minuter kan himlen förändras, molnen rör sig, regnbågen kan försvinna…

 

Laurila valdes år 2018 av juniorhandelskammaren till årets Borgåbo. I motiveringarna hette det att Niko Laurila redan hunnit göra Borgå känt på ett förtjänstfullt sätt.

I vårnumret av Borgå Energis kundtidning Eko kan man läsa mera om honom.

 

Niko Laurila kommer att med drönare flygfotografera Borgå Energis kraftverksområden för bolagets informationstjänsts behov.

 

Text och bild: Maarit Gabrielsson

Niko Laurila Photography