Som mikroproducent kan du sälja överskottsenergi till ditt energibolag! Pientuotannon yleistietolomake (suomeksi)
Mikroenergiproduktion avser småskalig elproduktion för produktionsanläggningens eget bruk. Mikroproduktion kan sänka kostnaderna som tillfaller av användningen av el. Egen produktion minskar behovet av att köpa el, och om man producerar energi över sina egna behov kan överskottet säljas för användning av andra. Genom att ansluta till det allmänna elnätet kan överskottsel säljas vidare.
Att starta mikroproduktion är enkelt så länge du först kommer ihåg att kontrollera och bekräfta några viktiga saker.
Att bygga en produktionsanläggning kan kräva bygg- eller åtgärdstillstånd. Kraven varierar från kommun till kommun.
Alla produktionsanläggningar som ska anslutas till elnätet måste meddelas till distributionsnätsinnehavaren innan anskaffning av anläggning. Ett separat avtal görs för anslutningsändamål. Det är tillrådligt att kontakta nätbolaget innan du fattar ett beslut om att skaffa produktionsutrustningen: du får värdefull information och stöd för ditt beslutsfattande.
Representanten för nätbolaget kommer att gå igenom med dig de tekniska säkerhetskraven för produktionsutrustningen. Det bör noteras att utrustningen endast får anslutas av en kvalificerad elektriker och att utrustningen inte får orsaka störningar för annan elanvändning eller -användare.
Det förutsätts att du har ett avtal för köp av överskottsel med ett elförsäljningsbolag, det måste finnas en köpare för den el du producerar. Borgå Energi köper också mikroproducerad el.
Välj den utrustning som krävs för elproduktion tillsammans med en expert på området. Överens med en elektriker om installationen av utrustningen och se till att installationsföretaget hanterar nödvändiga meddelanden till det lokala elbolaget.
Ifall du är vår elförsäljningskund kan du sälja oss den energi som du själv producerar och inte använder.
Du kan sälja din överskottsel till oss ifall:
Övrigt bör förbrukningsplatsen ha en fjärravläsbar mätare som registrerar elenergin med en timmes noggrannhet och dubbelriktat d.v.s. den mäter skilt den energi som tas från nätet och den som matas in i nätet. Den lokala distributionsnätsinnehavaren måste kunna leverera till Borgå Energi uppgifter på, hur mycket energi som matats in i nätet med en timmes noggrannhet.
Borgå Energi gottgör för mikroproduktion:
Finlands prisområdes månads medel-spotpris minskad med provisionen 0,3 c/kWh (moms 0%)
Obs! De produktionsanläggningar som är över 100 kVA måste betala elskatt. Läs mera: tulli.fi.
Med mikroproduktionsutrustning avses enfas- eller flerfasproduktionsutrustning med en nominell effekt på upp till 100 kW. För att mikroproduktion ska kunna anslutas till elanvändningsplatsen får produktionsutrustningens startström inte överstiga toppströmvärdet enligt anslutningsavtalets maximala kraft.
Spänningsförändringen i någon del av lågspänningsnätet orsakad av produktionsutrustningen får inte överstiga 4 % av märkspänningen vid distributionstransformatorer som andra kunder också är anslutna till. Kvaliteten på elen vid anslutningspunkten måste ligga inom gränserna för standard SFS-EN 50160.
Om storleken på din produktionsanläggning överstiger 100 kW rekommenderar vi att du ser till att produktionen kan anslutas till elnätet innan du köper utrustningen. Det här har med möjliga nätförstärkande åtgärder att göra som måste beaktas vid planering av elproduktion. Uppskattningen av den rekommenderade maximala kraften för produktionsutrustningen beror på kortslutningsströmmen vid anslutningspunkten. Om produktionsutrustningen befinner sig längre bort från anslutningspunkten minskas den rekommenderade maximala kraften.
Produktionsutrustningen måste anslutas till nätverket med kontakter i enlighet med den elektriska installationsstandarden SFS6000. När det gäller enstegsproduktion måste det anges till vilken fas produktionen är ansluten, så att nätbolag har möjlighet att påverka valet.
Vanligtvis mäts produktion och konsumtion separat. För anläggningar upp till 3 x 63 A kan produktion och förbrukning mätas med samma mätare vid förbrukningsplatsens anslutning. För anläggningar över 3 x 63 A måste förbrukningen mätas separat.
Produktionsutrustningen måste uppfylla vissa tekniska skyddskrav, t.ex. skyddsinställningar och frånkopplingstider för nätanslutningsenheten (växelriktaren).
Alternativ är mikroproduktionsstandarden SFS-EN 50549-1, finska regler (samma som Finsk Energiindustri rf:s rekommendation 2019, teknisk bilaga 1) eller det tyska kravdokumentet VDE-AR-N 4105 2018: 11 (säkerhetstekniska krav). Obs! VDE V 0126 1-1 är inte acceptabelt.
Produktionsutrustningen, inklusive strömförsörjningsenheten, måste kunna kopplas bort från elnätet med en separat låsbar brytare med fri åtkomst. Huvudbrytaren kan också fungera som en frånkopplingsanordning om den har obegränsad åtkomst. Lämpliga varningsskyltar och instruktioner för att koppla bort utrustningen måste finnas i eltavlorna.
Opas sähkön pientuottajalle (Motiva)
Vi svarar på frågor angående mikroproduktion:
Driftschef
050 433 9030
Anslutningar
040 672 1460
Försäljningschef – företagskunder
0400 713 353